Verschillende soorten groenblijvende hagen

Groenblijvende heggen zijn enorm populair vanwege het feit dat ze het hele jaar groen blijven. Er zijn veel verschillende soorten haagplanten die in de winter groen blijven. Deze soorten worden vaak gebruikt voor privacy, windbescherming of ter decoratie. Winter groene heesters danken hun populariteit aan het feit dat ze hun bladeren niet verliezen, zoals de naam al doet vermoeden blijven ze het hele jaar door mooi groen. Dit is er mooi om te zien in de winter zien wij mensen toch liever een mooie groene haag dan wat kale takken. Maar ook uit het praktische oogpunt hebben groenblijvende planten een voordeel. Wie een heg heeft geplant als privacy-, wind- en geluidsbescherming wil natuurlijk niet dat deze in de winter haar functionaliteit verliest.

Groenblijvende haagplantsoorten

Heb je eenmaal besloten om een groenblijvende haag te kopen? Dan heb je nog een ruime keuze tussen verschillende heesters. Afhankelijk van de functionaliteit, uiterlijk en locatie heeft elke haagplant zijn voor- en nadelen. Je kunt groenblijvende haagplant soorten op verschillende manieren indelen. Wij maken het verschil tussen: Coniferen, groenblijvende haagplanten, klimplanten en half wintergroene haagplanten.

Verschillende coniferen soorten

Coniferen hebben veel voordelen: Ze zijn groenblijvend, robuust en onderhoudsvriendelijk. De meeste soorten zijn winterhard. Coniferen worden daartegen ook hoog en erg oud. De conifeer is heel goed te verwerken als een mooie hoge haag, maar is ook een plaatje als je hem als een enkele boom plant. De Taxus is een zeer populaire soort conifeer omdat hij op veel verschillende manieren te gebruiken is, er erg mooi uitziet en geschikt is voor heggen van alle soorten en maten. Bovendien zijn de schijn cipressen ende conifeer ook populaire haagplanten van de soort conifeer.

Populair en decoratief: groenblijvende haagsoorten

De heg die je het meest zal zien in jouw omgeving is toch wel een heg die groenblijvend is. Hierbij hoort ook de laurier haag, deze is enorm populair. Het ziet er erg luxe en verzorgd uit, de laurier kent vele soorten ne is wintergroen, winterhard en gemakkelijk in onderhoud. Ook de buxus is enorm populair door haar dichte groei en omdat deze geschikt is voor vorm snoei. Omdat de buxus helaas vatbaar is ziekten, wordt deze al snel vervangen door de Japanse hulst (ilex Crenata). De Ilex is in vrijwel alle opzichten vergelijkbaar met de buxus, alleen is deze minder vatbaar voor ziektes, groeit deze sneller en bloeit de Ilex.

Klimmende haagplanten

Heb je een smalle tuin? En je wilt geen brede laurier haag in de tuin. Dan is de klimplant een fantastisch alternatief. De klimop kan bijvoorbeeld een lelijke structuur zoals een muur snel overgroeien. Waardoor het een smalle hoge heg wordt. De klimop mag zichzelf een groenblijvend soort noemen. Een andere populaire groenblijvende klimplant is bijvoorbeeld de vuurdoorn met hun prachtige, kleurrijke bessen.

Half wintergroene haagplanten

Er bestaan ook soorten haagplanten die technisch gezien tot de bladverliezende soorten behoren, maar die toch in de winter niet al hun blad verliezen. Een van de soorten die zich hierbij mag toevoegen is de liguster. De liguster is bladverliezend, maar verliest niet al zijn bladeren in de winter. Vaak gebeurd dit in de lente als hij weer groeit. Het zelfde geldt voor de Beuk. Het is ook een bladverliezende soort, maar in de winter blijven de blaadjes hangen. Deze vallen er pas af in het voorjaar als er nieuwe blaadjes willen groeien. Beide soorten heggen zijn geschikt voor privacyhagen en worden vaak ten onrechte groenblijvend genoemd.