Liguster goed bemesten

De liguster is eenvoudig te verzorgen. Ligusters zijn robuust, hebben weinig verzorging nodig en stellen weinig eisen aan hun standplaats. Ze groeien snel en kunnen hoog en breed worden. Het is een geliefde haagplant in veel tuinen in Nederland, België en ver daarbuiten. De liguster wordt niet alleen gebruikt als haagplant om een privacy haag of natuurlijke afscheiding te creëren, maar kan ook als solitair of in groepen worden aangeplant. Ligusters kunnen extra bemest worden om een snelle en dichte groei te bevorderen. Extra bemesten is zeker zinvol wanneer er veel andere planten of gras in de buurt zijn. Wanneer je jouw ligusterhaag goed verzorgt door regelmatig te bemesten en snoeien, ben je verzekerd van een mooie, dichte en gezonde haag in jouw tuin.

Liguster düngen

Wanneer ligusters bemesten?

Wanneer is het de goede tijd om ligusters te bemesten? Een liguster die als haag gebruikt wordt kan tweemaal per jaar worden bemest. De eerste bemesting vindt plaats vroeg in de lente, voordat de plant begint uit te lopen. Dit is meestal in maart. De eerste bemesting ondersteunt het uitlopen van de plant, en het maken van nieuwe takken. De tweede bemesting volgt eind juli. Deze bemesting bereidt de liguster voor op de herfst en de winter. Let op dat je de bemesting niet na eind juli uitvoert, omdat later bemesten een slecht effect kan hebben op de winterhardheid van de planten. Ben je tevreden met de snelheid waarop je haag groeit, dan hoeft een liguster in principe niet extra bemest te worden.

De juiste mest voor ligusters

Wat voor mest moet je gebruiken bij een liguster? Voor de eerste bemesting voldoet een organische meststof of een hagen meststof uitstekend. De mest wordt op de grond, rondom de stammen gestrooid. Daarna kan de meststof het beste licht worden ingeharkt. Door het regenwater worden de meststoffen door de grond getransporteerd naar de wortels van de plant. Als extra bemesting kan er wat compost door de grond geharkt worden. In de gebruiksaanwijzing bij de meststoffen vind je hoeveel mest je het beste kunt geven. Let op! Liever iets te weinig dan iets te veel bemesten; hier kan de plant namelijk schade van ondervinden. De tweede bemesting is vooral een bemesting op basis van mineralen (kunstmest). Deze bevat stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Dit is een zogenaamde NPK-meststof. Deze meststof wordt ook op de aarde gestrooid rond de planten, en lichtjes ingeharkt. In de herfst kan eventueel ook afgevallen blad als meststof worden gebruikt. Hieruit haalt de liguster vooral fosfaat en magnesium. Geef, wanneer het niet snel gaat regenen, na een bemesting altijd een aantal keren voldoende water bij de wortels, zodat de bemesting in de grond door kan dringen.

Liguster kopen bij Garmundo

Bij Gamundo kun je verschillende soorten liguster kopen.