Voedselbos

Voedselbos

Wie een voedselbos aanlegt geniet niet alleen van het lekkerste eten uit zijn eigen bos, maar draagt ook voor een belangrijk deel bij aan meer biodiversiteit in planten en dieren zoals bijen en andere insecten.

Lees verder..

Voedselbos

Wie een voedselbos aanlegt geniet niet alleen van het lekkerste eten uit zijn eigen bos, maar draagt ook voor een belangrijk deel bij aan meer biodiversiteit in planten en dieren zoals bijen en andere insecten.

Garmundo maakt het voor jou gemakkelijk om een voedselbos aan te planten; we hebben een aantal pakketten voorgeselecteerd voor het maken van een evenwichtig voedselbos. Een voedselbos bestaat uit meerdere lagen. Voor een evenwichtig voedselbos kies je uit iedere laag minstens één pakket. Heb je meer ruimte? Dan kun je meerdere pakketten met elkaar combineren.

Samenstellen voedselbos

Een goed opgebouwd voedselbos bestaat uit meerdere lagen.

Kruinlaag: 2 tot 10 meter hoogte. De hoogste laag met hoge struiken en bomen, biedt beschutting aan andere planten, trekt vogels en insecten aan. Een aantal soorten produceert eetbare bessen. De meeste soorten zijn niet eetbaar voor de mens.

Tussenlaag: 1 tot 2 meter hoogte. Deze laag bestaat uit meerdere soorten struiken. Garmundo heeft voor jou pakketten samengesteld van meerdere soorten vruchtdragende struiken. Deze laag is het productiefst voor het verkrijgen van eten uit het voedselbos.

Vaste planten laag: 0 tot 1 meter hoogte. Vaste planten zijn onmisbaar bij een voedselbos. Ze vullen de lege plekken op en zorgen voor smaakmakende kruiden voor gebruik in de keuken, of bij het maken van thee. Sommige vaste planten bevatten ook andere eetbare delen (bloemen, stengels of wortels).

Deze lagen bieden we bij Garmundo los van elkaar aan, zodat jij je eigen voedselbos kunt samenstellen. Gecombineerd zorgen de lagen voor een voedselbos met een hoge biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor jouw maag, maar ook voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten.

Aanleggen voedselbos

Het aanleggen van een voedselbos is niet moeilijk. Er is online veel over te vinden, maar het belangrijkste is om te bedenken wat waar moet staan. Ben je niet tevreden, dan kun je later altijd nog een plant verzetten.

Bij toepassing van een kruinlaag is dit de belangrijkste laag om goed te plannen. Aangezien de struiken en bomen in deze laag vrij hoog worden, moet er genoeg vrije ruimte zijn rond en tussen de planten. 1 plant per vierkante meter is dan voldoende.

De planten uit de tussenlaag en uit de vaste planten laag kunnen ofwel rondom de kruinlaag geplant worden, ofwel ertussenin. Dit zal de eerste jaren prima gaan. Wanneer de kruinlaag hoger en dichter wordt, zullen een aantal planten naar wat meer open plekken verplant moeten worden, als ze hier nog niet vanzelf zijn gaan groeien.

Biodiversiteit

Met een voedselbos draag je bij aan een grotere biodiversiteit in de omgeving. Een goed aangelegd voedselbos bestaat uit een groot aantal verschillende soorten bomen, struiken en vaste planten. Alle soorten trekken op hun beurt weer hun eigen insecten, vlinders en vogels aan. Misschien vind je na een tijdje wel een overwinterende egel in jouw eigen voedselbos!