Haagplanten met kluiten goed verzorgen

Veel mensen kiezen ervoor om haagplanten met kluiten te kopen. Kluiten zijn net als wortelproducten alleen aan te planten in bepaalde seizoenen maar wel goedkoper dan containerplanten. Je kunt ze dus alleen in de seizoenen aanplanten als de plant is rust is. Kluiten zijn ook milieuvriendelijker dan planten in container omdat ze geen plastic afval veroorzaken, minder zwaar zijn en minder ruimte innemen tijdens transport. Een haag planten met kluiten of blote wortel is niet moeilijk en heeft bijzonder weinig bijzonderheden. Als de haag eenmaal staat moet je hem alleen goed verzorgen.

Haagplanten verzorgen: Het beste voor een gezonde haag

Wie een gezonde haag wilt moet goed voor zijn haag zorgen. Afhankelijk van de plant moet je natuurlijk bemesten, snoeien en water geven. Vorstgevoelige planten hebben extra bescherming en verzorging nodig in de winter. Het bemesten van een haagplant begint bij het planten. Wanneer je de kluit of blote wortel product inde grond hebt gezet kun je de potgrond door de uitgegraven grond mengen. Gooi het mengsel dan terug en stamp de aarde goed aan. Je kunt ook een laag schors onder de stam leggen. Hierdoor krijgt de heg extra voedingsstoffen, het slaat water op en beschermt tegen de vorst. Dit is vooral handig voor kluiten en wortelgoed omdat deze vaak in de herfst en winter worden geplant. Over het algemeen kun je het beste twee keer per jaar bemesten: een keer in het voorjaar en laat in de zomer. Hierna niet meer bemesten want de nieuwe scheuten kunnen niet tegen de vorst. Meestal bemest je in het voorjaar vlak voordat de haagplant ontkiemt dit doe je met organische meststoffen zoals; hoornkrullen, compost, mest, bladeren of gemaaid gras. In de nazomer brengen veel tuinders kunstmest op hun plant aan om ze voor te bereiden op de winter.

Heg watergeven

Zelfs onderhoudsvriendelijke heggen hebben af en toe water nodig. Dit kan in een extreem warme zomer zijn, maar ook in de winter. Planten met grote, dikke bladeren kunnen het water meestal beter opslaan dan planten met kleine dunne bladeren.

Verplant de kluit

Wil je een haag verplanten? Dan moet je eerst de heg er uit halen inclusief de kluit. Afhankelijk van de plant kan dit erg moeilijk of onmogelijk zijn. Niet alle kluiten zijn gemakkelijk te verwijderen. Raadpleeg bij enige twijfel een professional.