Olijfwilg

Olijfwilg

Elaeagnus ebbingei

De olijfwilg (Latijn: Elaeagnus Ebbingei) is een wintergroene plant die uitstekend geschikt is voor het creëren van een prachtige olijfwilg haag. Lees verder..

per pagina

Olijfwilg

Elaeagnus ebbingei

De olijfwilg (Latijn: Elaeagnus Ebbingei) is een wintergroene plant die uitstekend geschikt is voor het creëren van een prachtige olijfwilg haag. Erg mooi als erfafscheiding tussen jouw tuin en die van de buren of langs een grote vijver in een park. Bij geringe snoei verschijnen er in het voorjaar kleine, witte bloemetjes aan de struiken, gevolgd door oranjerode besjes met een zilverachtige gloed. Vanwege die schitterende besjes wordt deze haagplant ook wel de zilverbes genoemd. De besjes zijn eetbaar en als de vogels je niet voor zijn, kun je er prima jam van maken. Een olijfwilg haag is goed te combineren met allerlei bodembedekkers en borderplanten. Ondanks de naamgeving is de olijfwilg geen familie van de olijfboom.

Olijfwilg haag kopen: de kenmerken

De zilverbes kan uitstekend tegen luchtvervuiling en zoute zeewind en groeit op vrijwel elke standplaats, behalve in de schaduw. Woon je aan zee of in een drukke stad, dan kun je dus heel goed een Elaeagnus ebbingei haag planten. De soort is matig winterhard en tijdens strenge winters kan de olijfwilg zijn prachtige grijsgroene blad verliezen. Dat is geen probleem, want in het voorjaar verschijnen er gewoon weer nieuwe bladeren. De maximale hoogte van een olijfwilg haag bedraagt ongeveer 2,0 m. De soort is daarmee geschikt voor hele lage tot middelhoge hagen. Voor hele hoge hagen kies je beter voor bijvoorbeeld een snelgroeiende coniferenhaag of laurierhaag.

Elaeagnus ebbingei snoeien

De Elaeagnus ebbingei kent een groeisnelheid van 20 tot 40 cm. per jaar, afhankelijk van de standplaats en de weersomstandigheden. Wil je een strakke, formele olijfwilg haag creëren, snoei dan in het voorjaar (na de laatste nachtvorst) en in het najaar. Snoei je tweemaal per jaar, dan verschijnen er geen bloemen en besjes. Mag het best wat weelderiger en vind je die bloemen en besjes juist wel mooi? Snoei dan wat minder vaak en niet al te rigoureus. De olijfwilg snoeien is overigens geen vervelend klusje, want de haagplant heeft geen doornen en je hoeft geen dikke stammen door te zagen. Olijfwilg kopen? Lees meer op onze website over de juiste hoeveelheid haagplanten kopen en de juiste plantgrootte voor haagplanten kiezen.

Handige artikelen:

Olijfwilg kopen? De voor- en nadelen van de Elaeagnus ebbingei

  • De olijfwilg kun je uitstekend kopen voor gebruik in kustgebieden en in de stad
  • Olijfwilg haag is wintergroen
  • Groeit op vrijwel elke standplaats
  • Mooi, olijfgroen blad
  • Erg geschikt voor zowel formele als informele hagen
  • Bij beperkte snoei verschijnen er witte bloemetjes en oranjerode besjes met zilverachtige gloed

De nadelen van de Elaeagnus ebbingei

  • Verliest bij strenge vorst het blad