Beuken goed planten

Beukenhagen zijn zowel bij tuinliefhebbers en hoveniers geliefde planten voor gebruik als haagplant. Deze inheemse haagplant dient al sinds mensenheugenis als afscheiding in allerlei soorten tuinen, van strak tot erg informeel. Beuken hagen worden aangeplant in particuliere tuinen, maar ook in parken en bij bedrijfstuinen. Beuken zijn geliefd omdat ze robuust zijn en goed bestand zijn tegen wind en vorst. Een haagbeuk (Carpinus betulus) kan ook op zeer vochtige plaatsen groeien. Beuken groeien behoorlijk snel. Dat zorgt ervoor dat de haag na aanplant snel mooi dicht kan groeien, mits deze goed aangeplant is en goed verzorgd wordt. Een beukenhaag kan als privacy haag gebruikt worden, maar is ook geschikt om vormen zoals bogen mee te maken. In het najaar krijgt de beuk prachtige herfstkleuren. In het voorjaar valt het blad van de plant af, waarna er snel weer nieuw blad aan de struiken komt.

Buche pflanzen

Beukenhaag planten

Voordat je een beukenhaag plant, is het verstandig om hier eerst goed over na te denken. Het is belangrijk dat de haag op de goede plaats staat en dat de beuken een goede standplaats hebben waar ze goed groeien. Beuken kunnen erg oud worden, maar een oude beuk kan slecht worden verplant. Oudere beukenhagen kunnen daarom niet meer verplant worden. Je kunt ze wel verwijderen, maar ze groeien meestal niet opnieuw aan. Wanneer je een jonge beukenhaag toch wilt verzetten is het belangrijk om deze eerst te snoeien en later, wanneer de wonden geheeld zijn, ruim uit te graven, zodat de planten een grote kluit houden. Daarna kun je de beuk opnieuw planten zoals een beuk die vers van de kwekerij komt. Hoe je dat doet staat hieronder beschreven.

Beuken haag planten

Een beukenhaag planten is niet moeilijk. Omdat alle beuken soorten inheemse planten zijn, hebben ze geen probleem met ons klimaat. Ook stellen ze geen hoge eisen aan de bodem. Het is wel belangrijk dat de bodem niet te nat of lemig is. In dat geval is een haagbeuk (Carpinus betulus) een betere optie. Beuken groeien het beste in de halfschaduw. Volle zon wordt ook goed verdragen. In de schaduw groeit de beuk wat minder vol en ook langzamer. Voor een erg schaduwrijke plek is de haakbeuk (Carpinus) ook beter geschikt dan de echte beuk (Fagus). De beste tijd om een beukenhaag aan te planten is in de herfst, op een windstille en bewolkte dag. Een beukenhaag kan ook in de lente, tot ca. april worden geplant. Na april is het verstandig om de beukenhaag alleen te planten als de planten in pot staan. Tijdens het planten mag het niet vriezen. Het beste is het als het bewolkt is en windstil. Wat het aantal en de plantafstand betreft, hangt deze vooral samen met de hoogte van de planten die je gaat planten. Op iedere productpagina vind je informatie over hoeveel planten er per strekkende meter geplant moeten worden van een bepaalde maat. Bij beuken zijn dit, afhankelijk van de grootte, meestal 3 tot 6 planten. Met plantafstand wordt ook weleens de afstand van de heg tot aan andere structuren bedoeld. Let bijvoorbeeld op hoe ver de heg van de erfgrens dient te staan, deze afstand is niet in iedere gemeente gelijk.

Beukenhaag planthandleiding

- Zorg ervoor dat je planten van tevoren goed vochtig zijn. Planten met kluit en in container mogen van tevoren nat gemaakt worden. Planten met blote wortels mogen alleen erg lichtjes besproeid worden, om de schimmels waarvan de beuk afhankelijk is niet van de wortels af te spoelen. - Span een touw of metselkoord om de haag recht te planten. Let hierbij op de afstand tot de buren en eventuele andere structuren in de tuin zoals schuurtjes en andere beplanting. - Graaf de plantsleuf of plantgaten uit. Vuistregel is dat het plantgat 1,5 tot 2 keer zo breed is als de wortels of de kluit van de plant. - Zet de planten in de gaten en vul deze terug op met aarde, eventueel vermengd met compost. - Stamp de aarde krachtig (niet keihard) aan. - Bewater de planten goed en lang zodat de planten goed vast komen te staan.

Beuken planten: 6 Tips & tricks

  • Bemest de vers geplante beukenhaag niet.
  • Leg, wanneer de bodem erg vochtig is, een drainagelaag of drainageslang aan.
  • In de herfst kan eventueel boomschors rond de planten gestrooid worden.
  • Snoei te lange takken gelijk na het planten terug.
  • Plant de normale beuk (Fagus) niet als mix met de haagbeuk (Carpinus). Door de verschillende groeiwijze wordt dit geen mooi geheel.
  • Zorg ervoor dat de beukenhaag na inplanten genoeg water krijgt.

Beuken kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschhillende beuken kopen.