De juiste plantgrootte kiezen voor haagplanten

Als je haagplanten gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat de juiste plantgrootte is. Ga je voor een kleine haagplant van 20 cm. of meteen voor een hoge van 2 meter? De keuze voor de lengte van de haagplant hangt af van een aantal factoren die hieronder kort beschreven zijn.

Wat is de gewenste eindhoogte en hoe lang wil je wachten op het eindresultaat?

Wat is de gewenste eindhoogte? Wil je privacy creëren dan ga je natuurlijk voor een haag tot boven ooghoogte. En ook voor schaduw of beschutting tegen de wind is een hoge haag de logische keuze. Voor een lage afscheiding tussen het tuinpad en het gazon of border kun je beter lage haagplanten kopen.

Hoe lang wil je wachten op het eindresultaat? Kies je voor snelgroeiende haagplanten, zoals bijvoorbeeld de laurierkers Rotundifolia of de leylandii conifeer, dan staat er sneller een volle, dichte haag dan wanneer je kiest voor een langzaam groeiende haagplant als de Taxus of de Thuja Smaragd. Daar staat tegenover dat je snelle groeiers wel vaker moet snoeien. Kun je echt niet wachten, maak dan een keuze uit onze kant-en-klaar hagen.

Haagplanten kopen, wat is jouw budget?

Wat wil je uitgeven aan de haag? Kleinere planten zijn goedkoper dan hogere haagplanten. Wanneer je geen budget hebt om hoge haagplanten te kopen die meteen zichtdicht zijn, dan kun je kiezen voor een maat kleiner. Je moet dan iets meer geduld hebben, maar het eindresultaat is hetzelfde. Ook is het mogelijk om geld te besparen door te kiezen voor haagplanten met blote wortels. Onder haagplanten: blote wortels, met kluit of in pot, lees je over de voor- en nadelen van blote wortels planten. Nu denk je misschien, kan ik dan niet besparen door minder haagplanten per strekkende meter neer te zetten? Het groeit toch vanzelf dicht? We raden dit niet aan, omdat hierdoor de onderkant van de haag niet mooi dichtgroeit.

Meer weten? Neem gerust contact op! We geven je graag advies.