Meidoorn

Meidoorn

De meidoorn draagt de Latijnse naam Crataegus monogyna. De soort is inheems en bekend onder veel verschillende namen, waaronder éénstijlige meidoorn en haagdoorn. Woon je in het buitengebied en wil je graag ontspannen in de tuin kunnen zitten, zonder dat er koeien op jouw zonneterras rondlopen?

Lees verder..
per pagina

Meidoorn

De meidoorn draagt de Latijnse naam Crataegus monogyna. De soort is inheems en bekend onder veel verschillende namen, waaronder éénstijlige meidoorn en haagdoorn. Woon je in het buitengebied en wil je graag ontspannen in de tuin kunnen zitten, zonder dat er koeien op jouw zonneterras rondlopen? Dan is het nodig om een afscheiding te creëren tussen de tuin en het weiland. In dat geval kun je simpelweg een hek neerzetten of een schutting, maar een natuurlijke meidoornhaag is veel mooier. In Noord-Brabant en het noorden van Limburg wordt de meidoornhaag niet voor niets veel aangeplant als afscheiding voor vee, zowel rondom grote buitenhuizen en boerderijen, maar ook in de uiterwaarden van de Maas. De Crataegus monogyna is namelijk goed bestand tegen nattigheid en harde wind en de scherpe doornen maken de meidoornhaag ondoordringbaar voor grote dieren. Ook wordt de Crataegus monogyna vaak gebruikt om inbrekers tegen te houden.

De Crataegus monogyna is geschikt om te combineren met andere inheemse haagplanten, zoals bijvoorbeeld de sleedoorn, de vlierbes en de krentenboom. De meidoorn maakt dan ook deel uit van verschillende haagpakketten voor gemengde hagen, zoals de gemengde inheemse boerenhaag, de gemengde haag voor vogels en de gemengde hoge inbraakwerende haag.

Meidoornhaag standplaats en snoeien

De meidoornhaag groeit breed uit en is daarom vooral geschikt voor landschappelijke hagen in het buitengebied. De soort groeit prima in de zon, halfschaduw of schaduw en verdraagt zowel nattigheid als langdurige droogte. Kortom, een plant die weinig eisen stelt aan zijn standplaats. Verder is de Crataegus monogyna zeer goed winterhard. De soort is bladverliezend en verkleurt prachtig in de herfst. De meidoorn haag kent een groeisnelheid van zo’n 20 tot 40 cm. per jaar, afhankelijk van de standplaats. De meidoornhaag snoeien doe je het beste in juni en eventueel nog een keer in september. Draag daarbij stevige handschoenen, want de doornen zijn erg scherp. De soort is geschikt voor lage tot middelhoge hagen en de maximale eindhoogte is ongeveer 3 m.

Crataegus monogyna als medicijn

De meidoornhaag heeft prachtig gevormde groene bladeren. In mei verschijnen er kleine, witte bloemen tussen het groen, gevolgd door rode besjes. En wist je dat de bloemen en vruchten gegeten kunnen worden en dat je van de jonge bladeren thee kunt zetten? De plant heeft zelfs een medicinale werking. Van de bladeren, bloemen en bessen worden medicijnen gemaakt ter preventie en behandeling van hart- en vaatziekten. De meidoornhaag is daarnaast een toevluchtsoord voor vogels, die er graag een nest in bouwen en van de besjes eten. En ook vlinders en andere insecten komen graag op de meidoornhaag af. Kortom, een bijzondere haagplant met unieke eigenschappen die bijdraagt aan de diversiteit van het landschap!

De voordelen van de meidoorn

  • Crataegus monogyna is geschikt voor bijna iedere grondsoort
  • Verdraagt goed natte omstandigheden & droogte
  • Waardplant voor vogels en insecten
  • Mooie witte bloemetjes en rode besjes
  • Geschikt voor brede, landschappelijke hagen
  • Prachtige herfstkleuren
  • Kan goed tegen wind & zeer goed winterhard

De nadelen van de meidoorn

  • Meidoornhaag is lastig te onderhouden door de vele doorns