Klimrozen

Klimrozen

Door een klimroos bij een muur, pergola of rozenboog te plaatsen, creëer je een betoverende sfeer in je tuin. Klimrozen zijn er in verschillende soorten en maten en in de zomermaanden bloeien de bloemen rijkelijk. Denk bij het plaatsen van een klimroos goed na over de plek. 

Lees verder..
per pagina

Meer over klimrozen

Door een klimroos bij een muur, pergola of rozenboog te plaatsen, creëer je een betoverende sfeer in je tuin. Klimrozen zijn er in verschillende soorten en maten en in de zomermaanden bloeien de bloemen rijkelijk. Denk bij het plaatsen van een klimroos goed na over de plek. Zorg dat de achtergrond goed past bij de kleur van de roos en de hoogte van de struik. Handige tip: ben je van plan om de klimroos bij een deur, bankje of terras te plaatsen? Kies dan voor een roos met een geur die bij je past, zo wordt je zithoekje of entree helemaal onweerstaanbaar!

Zo plant je klimrozen aan

Vroeger werden rozen vaak in grote perken gezet, maar tegenwoordig zie je de roos steeds vaker solitair of in kleine groepjes. Rozen zijn echte zonaanbidders, plaats ze dus op een plek met voldoende zon. De beste planttijd voor rozen is van eind oktober tot en met maart, maar zorg er wel voor dat je de roos plant in een periode waarin het niet vriest. Voor het aanplanten van rozen volg je de volgende stappen: zet de rozen eerst een uurtje in een emmer met water. Graaf daarna een ruim gat en woel de grond rond het gat goed los, vergeet daarbij niet ook de wortels van de roos goed los te maken. Plaats de wortels dan op de juiste diepte: de verdikking waaruit de takken ontspringen moet zo’n vijf centimeter onder de grond komen. Druk de grond daarna goed aan en geef ruim water. Om de klimroos goed te laten klimmen, moet je deze een handje helpen. Dit doe je door de struik vast te maken aan een lijder.

Tips voor het onderhouden van klimrozen

De beste tijd om rozen te snoeien is in maart, maar als het overdag nog vriest is het beter om hier nog even mee te wachten. Hoe ga je te werk? Begin eerst met het wegsnoeien van de dode takken. Om een mooie vorm te creëren, snoei je ook de takken die naar binnen toe groeien weg. De rest van de takken snoei je op drie tot vijf ogen van de grond. Ogen zijn de kleine, roze knopjes op de stengel van de plant. Snoei de tak met een snoeischaar op een centimeter boven het oog schuin af. Zorg dat het oog waarboven je de tak snoeit naar buiten wijst, want dan groeit de nieuwe tak mooi die kant op. Rozen kunnen niet goed tegen droogte, geef daarom tijdens droge periodes voldoende water. Bij zeer hoge temperaturen bewater je de roos elke twee tot drie dagen. Voor een gezonde groei en betere weerbaarheid tegen ziektes raden we aan om de roos drie keer per jaar te bemesten met een organische meststof. Bemest één keer laat in de winter, één keer in het voorjaar en één keer midden in de zomer.

Levering van klimrozen

Onze klimrozen zijn leverbaar van oktober tot april. We sturen ze in een plantvriendelijk kartonnen pakket naar je toe, zodat de rozen onderweg mooi en gezond blijven. Bij Garmundo zorgen we namelijk goed voor onze planten, ook tijdens hun reis naar jouw tuin!