Liguster goed inplanten

Een ligusterhaag planten is niet moeilijk. Een haag van liguster is erg geliefd, omdat de liguster erg robuust is. De plant past zich gemakkelijk aan zijn nieuwe standplaats aan. Ligusters zien er door hun neutrale, groene bladkleur en witte bloei, gevolgd door zwarte bessen mooi uit in iedere tuin. Het aantal bloemen en bessen blijft overigens erg klein wanneer de planten regelmatig gesnoeid worden. Ligusters worden gebruikt in hagen van verschillende hoogte, zoals privacy hagen maar ook kleine haagjes in bijvoorbeeld de voortuin. Ook zijn ligusters erg geliefd bij vogels. Dit komt vooral omdat ze in een ligusterhaag een mooi nestje kunnen bouwen. Wanneer je besloten hebt om een ligusterhaag te gaan planten, is dat geen moeilijke onderneming. Wel moet je op een aantal zaken letten, zodat je een mooie rechte, volle en gezonde haag krijgt.

Liguster pflegen

Wanneer liguster planten?

De beste tijd om een liguster of ligusterhaag te planten is de herfst, liefst in oktober. De nieuwe planten hebben veel water nodig. In de herfst zorgt de neerslag ervoor dat de haag wat beter aangroeit. Extra watergeven is na het aanplanten altijd nodig, maar bij aanplant in de herfst hoeft er daarna vaak niet meer veel extra water gegeven te worden. Een ligusterhaag kan ook eenvoudig op andere tijdstippen geplant worden. Planten met blote wortel en met kluit kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden tussen oktober en april ingeplant worden. Planten in container kunnen jaarrond geplant worden. Het enige waar je dan op moet letten is dat het tijdens en vlak na het planten niet vriest.

Ligusterhaag planten: stap voor stap handleiding

- Bewater de planten goed. Leg planten met blote wortels eerst even in een emmer water. Planten met kluit en planten in container kunnen voor het aanplanten even nat gemaakt worden.
- Bepaal de precieze plek van de nieuwe haag. Eventueel kan een stuk touw of metselkoord uitkomst bieden om de haag mooi recht te planten. Let op de afstand tussen andere structuren in de tuin zoals schuurtjes, schuttingen en andere planten. Ook onder bomen groeien hagen minder goed of soms niet.
- Graaf de plantsleuf of plantgaten in een rechte lijn, naast het aangebrachte touw. De plantgaten moeten ca. 1,5 keer zo breed zijn als de kluit of container. Bij blote wortel planten kun je 1,5 keer de breedte van de wortels aanhouden. De sleuf of gaten moeten, afhankelijk van de maat en het wortelvolume, ongeveer tussen de 25 en 40 cm. diep zijn.
- Zet de struiken in de grond. De wortels moeten helemaal met aarde overdekt zijn. De juiste inplant diepte zie je aan de stuik: plant de stuik tot aan dezelfde diepte als waar de zandresten op de stam zitten. Stuiken in pot kun je even diep inplanten als het niveau van de aarde in de pot.
- Stamp de aarde rond de nieuwe haag aan, en geef direct de eerste keer water. Een ligusterhaag kun je ook gemakkelijk verplanten. Let er dan bij het uitgraven op, dat je de wortels niet te zeer beschadigt. Het plantgat moet minimaal ongeveer de breedte van de wortels zijn. Bij een ligusterhaag van 2 meter hoog is dit minimaal 50 cm. breed. Overigens zijn kleinere planten gemakkelijker te verplanten en groeien deze ook makkelijker weer aan. Na het verplanten kun je de planten het beste met ca. 1/3 inkorten, om ervoor te zorgen dat de planten gestimuleerd worden om weer opnieuw uit te lopen. Na het planten moeten de verplante planten uiteraard voldoende water krijgen. De beste planttijd is hetzelfde als bij nieuwe planten, vers van de kwekerij.

 

Liguster kopen bij Garmundo

Bij Gamundo kun je verschillende soorten liguster kopen.