Haagplanten: blote wortels, kluit of in pot?

Garmundo helpt je graag om ervoor te zorgen dat je snel en met weinig moeite een prachtige groene haag kunt creëren. We verkopen allerlei verschillende soorten haagplanten die op de volgende manieren gekweekt worden:

  • Met blote wortels;
  • Met kluit;
  • In pot / container of plantenzak.

En nu vraag je je natuurlijk af wat precies het verschil is. Wat zijn redenen om te kiezen voor een haagplant met blote wortels, een plant met kluit of eentje in een pot? We hebben daarom hier de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Heb je nog vragen, dan kun je uiteraard altijd contact opnemen met onze klantenservice. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Haagplanten met blote wortels

Zoals de naamgeving al doet vermoeden, worden blote wortel haagplanten (ook wel plantgoed genoemd) verkocht met blote wortels. Er zit dus geen kluit aarde of een pot om de wortels heen. De manier van kweken is gelijk als bij haagplanten met kluit alleen staan de planten wat dichter op elkaar. Hierdoor zijn haagplanten met blote wortels wat kleiner. Ook worden ze op een andere manier gerooid en verzonden. Blote wortel planten zijn heel gemakkelijk en goedkoop te vervoeren door de afwezigheid van een kluit of pot. Vaak passen ze zelfs gewoon in een doos. En dat zie je ook terug in de aanschafprijs. Blote wortel planten zijn goedkoper dan haagplanten met kluit of in een pot. Planten die met blote wortels verkocht worden zijn bijvoorbeeld bepaalde soorten laurierkers en de buxus.

Logischerwijs zijn blote wortel planten kwetsbaarder dan planten met kluit of in een pot. Dit komt omdat er weinig tot geen aarde aan de wortels vastzit waarin deze verder kunnen groeien na het aanplanten. Hierdoor heeft dit type haagplant meer last van uitvallende bladeren en duurt het even voordat je een mooie, volle haag hebt staan. De kans bestaat dat zo’n 5 % tot in uitzonderlijke gevallen 10 % van de blote wortel haagplanten niet aanslaan nadat ze geplant zijn. Om dit te voorkomen adviseren wij wortelgroeimiddel te gebruiken een aantal extra haagplanten bij te bestellen. Deze plant je dan bijvoorbeeld in een hoek van de tuin en laat je meegroeien met de haag. Mochten er planten in de haag niet goed aanslaan, dan vervang je deze eenvoudig door zo’n reserveplant met dezelfde grootte. Ook die kwetsbaarheid maakt dat dit type haagplanten goedkoper zijn dan planten in een pot of container. Wil je weten hoeveel haagplanten je nodig hebt? Je leest het onder: de juiste hoeveelheid haagplanten kiezen.

Blote wortel planten worden gerooid en geleverd tussen oktober en april. In die periode houden de planten een soort winterslaap, waarbij ze weinig energie gebruiken en dus ook niet groeien. Dit maakt dat ze gedurende deze periode makkelijk en met succes met blote wortels verplant kunnen worden. Het is wel verstandig de haagplanten direct na levering in de grond te zetten en de eerste tijd flink water te geven. Is dit niet mogelijk? Zet ze dan in een emmer water of kuil ze in. Haagplanten inkuilen betekent dat je de planten inclusief wortels ingraaft tot de hoogte waar ze normaal in de tuin staan. Je kunt op deze manier tot 25 planten in één keer inkuilen om later te verplanten.

In onze planthandleiding haag planten: haagplanten met blote wortels lees je hoe je een haagplant met blote wortels plant.

Hieronder nog even kort de voor- en nadelen van blote wortel planten op een rij:

+ Goedkoper dan planten met kluit of in pot

+ Eenvoudig te vervoeren

+ Nauwelijks afval

- Leveren en planten alleen mogelijk wanneer planten in rust zijn

- De kans bestaat dat een deel van de planten niet aanslaat (5 tot hooguit 10%)

- Duurt even voordat je een mooie, volle haag hebt staan

Haagplanten met kluit

Bij planten met kluit zitten de wortels nog in de aarde. De kluit is volledig ingepakt in jute of acryl en bij grote haagplanten wordt vaak ook ijzerdraad of een metalen net gebruikt. De kluit met jute of acryl kun je zo in de grond plaatsen. IJzerdraad of metaal kun je eventueel verwijderen, maar dat hoeft niet.

Planten met kluit zijn een goedkope en eenvoudige manier om snel een mooie, volle haag te creëren. Doordat de planten in de vollegrond gekweekt zijn en met kluit en al gerooid en vervoerd worden, hebben de wortels een goede basis om verder te groeien na aanplanten. Kweken in de vollegrond is goedkoper dan kweken in potten of containers, omdat er geen kosten gemaakt worden voor het aanleggen en irrigeren van een pottenveld. Er bestaat een kans dat een deel van de haagplanten met kluit niet aanslaat (hooguit 5 %). Net als bij blote wortel planten, kun je ervoor kiezen reserve haagplanten te kopen of een wortelgroeimiddel te gebruiken. De reserve haagplanten plant je dan elders in de tuin en laat je meegroeien met de haag. Vrijwel alle haagplanten in ons aanbod worden met kluit verkocht.

Planten met kluit worden, afhankelijk van het weer, geleverd tussen oktober en april. Gedurende deze maanden zijn de planten in rust en groeien ze niet. Als ze in deze periode gerooid worden, zijn ze het minst kwetsbaar en laten ze zich uitstekend verplanten. Buxus haagplanten zijn een uitzondering, want deze kunnen het hele jaar door geleverd worden met kluit, behalve bij hele hoge temperaturen.

Doordat de planten veel stress ervaren wanneer ze verplant worden, is het belangrijk om ze vooral in het begin goed te verzorgen. Zo snel mogelijk na levering planten dus en de eerste tijd flink water geven.

Hoe je haagplanten met kluit plant lees je in onze planthandleiding haag planten: haagplant met kluit.

Hieronder de voor- en nadelen van haagplanten met kluit op een rij:

+ Beste prijs-kwaliteit verhouding

+ Vrijwel geen afval

- Leveren en planten is alleen mogelijk wanneer planten in rust zijn

- Tot 5% van de haagplanten slaat niet aan.

Haagplanten in pot

Planten in pot (ook wel planten in container of potplanten genoemd) worden in kunststof potten gekweekt op speciaal daarvoor aangelegde pottenvelden. Dit is een relatief dure manier van kweken, maar zorgt er wel voor dat planten zo min mogelijk stress ervaren wanneer ze in jouw tuin geplant worden. Veel van onze kant-en-klaar hagen worden geleverd in container, pot of plantenzak. Verzorg je de planten goed, dan is er weinig tot geen sprake van uitval. Omdat het kweken in pot of in een plantenzak meer tijd en geld kost, zijn deze planten wel duurder dan haagplanten met kluit of blote wortels. Vrijwel alle haagplanten in ons aanbod kun je in een pot kopen.

Je hoeft de planten in pot na aflevering niet meteen in de tuin te planten. Als je wilt kun je hier zelfs enkele weken mee wachten. Je kunt ze dus jaarrond bestellen en planten. Wel is het verstandig de haagplanten in pot direct na aankomst van de pallet af te halen en op een beschutte plek neer te zetten. Zorg ervoor dat ze voldoende water krijgen.

Wil je weten hoe je een haagplant in pot moet planten? Je leest het in onze planthandleiding haag planten: haagplanten in pot.

Hieronder de voor- en nadelen van de haagplanten in pot op een rij:

+ Beste kwaliteit planten

+ Jaarrond te planten (behalve bij vorst)

+ Planten in pot hoeven niet meteen na levering geplant te worden

+ Nauwelijks uitval

- Duurder dan planten met blote wortels of met kluit

- Kunststof potten geven afval