Tips voor het bewateren van haagplanten

Water is essentieel voor al jouw planten, zowel in de tuin als binnen in huis. Te weinig maar ook teveel water kan schade aan planten opleveren. Meestal brengen de bladeren van planten uitkomst; zijn deze dik en vlezig, dan heeft een plant minder water nodig dan wanneer je veel kleine, dunne blaadjes ziet. Planten die op een zonnige plaats staan hebben meer water nodig dan planten die in de schaduw staan. Ook de temperatuur heeft invloed: hoe kouder, hoe minder water geven nodig is. Planten met korte wortels hebben meer en vaker water nodig dan planten met langere wortels. Daarom is het van belang om nieuw aangeplante planten genoeg water te geven tot de wortels lang genoeg zijn zodat ze zelf meer water uit de grond kunnen opnemen.

Tuin watergeven

Vooral in de hete zomerperiode is het erg belangrijk, dat je je tuin en eventuele hagen water geeft. Daarbij is het belangrijk om erop te letten dat het water bij de wortels terecht komt en niet van tevoren al verdampt of wegstroomt. Water geven doe je het beste ’s avonds; in de ochtend en middag bestaat het gevaar dat de waterdruppels onder invloed van zonlicht in kleine loepjes veranderen, en zo in combinatie met de zonnestralen schade aan de planten toebrengen. Let er ’s avonds wel op dat het blad zo droog mogelijk blijft, om schimmels geen kans te geven. Het beste is het daarom ook, om planten direct bij de wortels water te geven in plaats van te besproeien. Het is beter om wat minder vaak veel water ineens, dan om erg vaak een klein beetje te geven. Ook in de herfst dienen nieuw aangeplante hagen nog water te krijgen, om ze voor te bereiden op de winter. Door regelmatig water te geven voorkom je dat de bodem uitgedroogd is op het moment dat de vorstperiode aanbreekt. Dit is belangrijk voor hagen zoals de laurierkers, de Thuja of de liguster. Het beste is bewatering met regenwater, omdat hier weinig mineralen inzitten en het water altijd de goede temperatuur heeft. Wanneer dit niet voorhanden is, is bewatering met leiding- of grondwater een goede optie.

Haagplanten niet teveel water geven

Net als te weinig water geven is teveel water geven ook schadelijk en soms zelfs funest voor planten. Men kan de planten leren om zelf ‘op zoek’ te gaan naar water, door niet te snel water te geven. De plant wortelt dan dieper en heeft minder snel extra water nodig. Wanneer je dit wilt bereiken, is het belangrijk om de plant water te geven op het moment dat de bladeren gaan hangen. Dit geldt overigens niet voor coniferen. Deze hebben geen bladeren maar schubben, en die zullen in plaats van gaan hangen direct bruin worden. Dan is het vaak al aan de late kant om te beginnen met water geven. Let er bij het kopen van planten op hoeveel water ze nodig hebben. Sommige planten hebben meer water nodig dan andere.