Taxus goed verzorgen

De Taxus (ook wel bekend als de venijnboom) is een zeer geliefde haagplant. Een taxushaag is robuust en onderhoudsvriendelijk. Deze soort is niet veeleisend op het gebied van locatie en grond. De Taxus groeit langzaam waardoor deze erg oud en hoog kan worden. De Taxushagen zijn zeer geschikt als privacy haag, zonwering, voor een decoratieve haag met verschillende vormen. Taxussen kunnen ook als een enkele struik worden geplant. Als jij de taxus in de tuin hebt wil je er natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Hier leggen wij uit hoe jij jouw taxus het beste water kunt geven, bemesten en snoeien. Met de juiste verzorging heb je een gezonde taxus in jouw tuin en kun je er lang van genieten.

Eibe richtig pflegen

Het belangrijkste bij de verzorging van taxus is: Water geven

Elke plant heeft water nodig en de taxus dus ook. Veel (hobby) tuiniers willen de verzorging van de taxus aan de struik zelf overlaten en geven de taxus dus geen / weinig water. In sommige tuinen kan dat, toch moet je hier erg voorzichtig mee zijn. Doordat een taxus zichzelf diep in de grond wortelt kan deze de droogte meestal goed aan. Met als uitzondering een taxus die op een zandbodem staat. Deze moet je goed verzorgen en dus meer water geven. Het is belangrijk om veel water op de wortels aan te brengen in plaats van de taxus vaak en weinig water te geven. Je moet ook opletten met water geven bij vorst en bij felle zon. Dit heeft geen nut; het water verdampt of bevriest direct. De jonge taxusbomen hebben de eerste twee jaar na het aanplanten extra aandacht nodig. Het is aan te raden om deze te voorzien van een goede watervoorziening. Boomschorssnippers kunnen helpen om de grond vochtig te houden. Maar je moet ook opletten dat je geen wateroverlast krijgt, dit kan de taxus niet goed verdragen. Om de taxus optimaal te verzorgen, kan bij het planten in ondoordringbare bodems een drainagelaag van grind of zand worden aangebracht.

Taxus onderhouden met kunstmest

Ook bij de verzorging mag er bemest worden, maar dit is niet perse nodig. Als je toch kunstmest wilt aanbrengen, kan je dit het beste in het voorjaar doen en niet in het najaar, omdat het nieuwe schot in dat geval niet sterk genoeg is om de vorst te overleven. Voor de verzorging van de taxus zijn speciale coniferenmeststoffen geschikt, maar ook kalimeststoffen. Je kunt het beste ook compost of potgrond door de grond mengen bij het aanplanten.

Taxus snoeien: Snoeien met een Snoeischaar

Taxus snoeien, het is niet moeilijk. Omdat de taxus langzaam groeit, is 1x per jaar snoeien al genoeg. De beste tijd hiervoor is eind juni. Deskundigen raden aan om eerder te snoeien, zodat broedvogels niet worden gestoord. De taxus is uitermate compatibel met snoeien, je kunt zelfs tot op het oude hout snijden en taxus komt er weer bovenop. Als je een taxusboom hebt kun je een kegelvorm gebruiken zodat alle takken voldoende licht krijgen. De beste manier om een heg te snoeien is met een elektrische heggenschaar. De taxus is ook zeer geschikt voor vormsnoei. Hiervoor gebruikt men handmatige heggenscharen en andere hulpmiddelen zoals sjablonen en koorden of met gaas.

Taxus verzorgen: Tips & Tricks

• Let op: het snoei afval van de taxus is giftig.
• Draag handschoenen bij het snoeien van de taxus.
• Zorg ervoor dat je een taxus diep in de grond plaatst.
• Vergeet niet dat groenblijvende planten, zoals de taxus, ook in de winter water nodig hebben.

Taxus kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Taxus bestellen.