Sneeuwbal

Sneeuwbal

Viburnum tinus

De sneeuwbal (Latijn: Viburnum tinus) is een compact groeiende plant die uitstekend gebruikt kan worden als haagplant. Lees verder..

per pagina

Sneeuwbal

Viburnum tinus

De sneeuwbal (Latijn: Viburnum tinus) is een compact groeiende plant die uitstekend gebruikt kan worden als haagplant. Houd je van bloemen en leven in de tuin en kan jouw tuin niet vroeg genoeg in bloei staan? Dan is het een uitstekend idee om een Viburnum tinus haag te kopen.

Zoals de naamgeving al verraadt, bloeien er in het voorjaar prachtige witte bloemschermen van ongeveer 10 cm. in doorsnee aan de struik. Die bloemen worden vooraf gegaan door kleine, roze bloemknoppen die al in januari tussen de glanzende groene bladeren verschijnen. En na de bloeiperiode groeien er vanaf juni kleine, zwartblauwe besjes die een feestmaal vormen voor vogels. Zo zorgt de sneeuwbal plant van januari tot ver in de zomer voor kleur en leven in jouw tuin! Naast de Viburnum tinus kun je bij Garmundo ook bladverliezende sneeuwbal soorten kopen, zoals de Gelderse roos (Viburnum opulus) en de wollige sneeuwbal (Viburnum lantana).

De Viburnum tinus als haag

De Viburnum tinus kan uitstekend solitair of in een groep aangeplant worden, maar is ook zeer goed te gebruiken als haagplant (makkelijk te snoeien). Door de maximale hoogte van circa 2 meter. perfect voor lage hagen. De groeisnelheid bedraagt zo’n 20 cm. per jaar. Waar kun je de sneeuwbal planten? De soort groeit het beste op een vruchtbare en goed doorlatende grond. Liever geen te droge of te natte standplaats. Verder is een plekje in de zon of halfschaduw prima.

De Viburnum tinus is matig winterhard (tot - 12 °C) en kun je beter niet planten op een onbeschutte plek. Gelukkig is beschermen tegen vorstschade niet zo moeilijk en hoeft dat in Nederland nauwelijks. Gooi wat stro rondom de stammen of bedek de haag met een noppenfolie of een vliesdoek. Is de Viburnum tinus haag toch deels beschadigd? Dan snoei je de lelijke takken gewoon weg in het voorjaar, zodat de sneeuwbal plant opnieuw kan uitlopen. Verder is snoeien nauwelijks nodig. De Viburnum tinus behoort tot de wintergroene haagplanten en de bladeren van de sneeuwbal plant vallen dus niet af.

Viburnum tinus kopen

De Viburnum tinus kopen? Een goede keuze! De sneeuwbal plant voegt door zijn vroege bloei sfeer toe aan jouw tuin, al vanaf de wintermaanden. Mooi als erfafscheiding, rondom een terras of tegen een kale muur! Naast de sneeuwbal verkopen we natuurlijk ook allerlei andere mooie haagplanten, zoals de laurier, de buxus, de liguster en nog veel meer! En heb je vragen? Neem dan gerust contact op, want we helpen je graag bij het kopen, planten en verzorgen van jouw nieuwe haag!

De sneeuwbal plant kopen: voordelen

  • Schitterende bloemknoppen, bloemen en kleurrijke bessen: sneeuwbal trekt vogels en vlinders aan
  • Lange bloeiperiode die al in de winter begint
  • Mooie, informele uitstraling
  • Sneeuwbal plant is wintergroen

De nadelen van de sneeuwbal plant

  • Extra bescherming nodig bij strenge vorst
  • Alleen geschikt voor lage hagen (tot 2 m.) en niet zichtdicht