Coniferen snoeien

Cypressen zijn zeer populaire (haag-) planten. Ze zijn het hele jaar door groen, robuust en winterhard en hebben een unieke uitstraling. De uitstraling zal de tuin net dat beetje geven wat het nodig heeft. Plant je slechts een conifeer in de tuin, dan is het noodzakelijk om te snoeien. De conifeer heeft licht nodig om te groeien. Verwerk je de Cypres tot een haag moet deze een beetje schuin gesnoeid worden. Omdat anders het onderste gedeelte in de schaduw staat en zo niet mee groeit omdat het geen licht krijgt. Krijgt de Californische Cypres niet voldoende licht dan zal deze niet mooi dicht groeien. Dat is natuurlijk niet gewenst, vaak plant je een haag als afscheiding. Deze functie zal de haag dan ook verliezen. Mocht je een smalle haag willen dan is het noodzakelijk om de Cypres regelmatig te snoeien doe je dit niet? Dan moet je vrienden worden met een grote brede haag: Let op bij het snoeien een Cypres kun je niet tot op het oude hout terugsnoeien. Als dit toch gebeurd dan is de enige oplossing vervangen. Dit geldt voor alle soorten Cypressen: je moet een blauwe Cypres het zelfde snoeien als een gele Cypres.

Scheinzypresse schneiden

Tijd en Zorg

De beste tijd om een Cypres te snoeien is vroeg in het voorjaar en vroeg in het najaar. Theoretisch kun je het hele jaar door snoeien zolang het maar niet vriest. Het belangrijkste bij het terugsnoeien is dat je voorzichtig bent. Je mag niet in het oude hout snoeien, de Cypres zal zich hierna niet meer ontkiemen. Daarom moet je de scheuten voorzichtig afknippen en verkleurde/bruine takken verwijderen. Indien nodig kun je de hoogte van de Cypres aanpassen. Het is belangrijk dat er al tijden een paar groene bladschubben op de takken zitten, dit is een teken dat de plant weer gaat ontkiemen. Mocht je een aantal takken toch te ver hebben terug gesnoeid is dit geen probleem. Zolang de andere takken nog niet beschadigd zijn, kunnen die de kale plekken compenseren. Maar doe dit niet te vaak anders ontstaat er onherstelbare schade. De vorm waarin je de Cypres snoeit, is aan jou. Kegel vormen zijn erg populair. Het snoeisel kun je het beste niet bij de compost gooien of op de grond laten liggen. Door de aanwezigheid van de overblijfselen kan de Cypres gaan rotten en de takken zijn giftig voor huisdieren.

Scheinzypresse schneiden

Californische Cypres snoeien: Tips en tricks

Snoei de Cypres na 21 juni dan groeit de plant langzamer en blijft hij langer in vorm. Snoei de Cypres in kegelvorm: Op deze manier krijgen ook de onderste takken voldoende licht. Het is beter om vaker en in fases te snoeien dan in een keer heel veel. Draag handschoenen en laat geen snijafval achter! Californische Cypressen kunnen giftig zijn.

Californische Cypres kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende soorten Coniferen kopen.