Beuken goed snoeien

Beuken zijn populaire planten, zowel voor gebruik als haag of solitair. Ze worden veelvuldig gebruikt als decoratie, als natuurlijke afscheiding, als privacy haag en als plek voor vogels om hun nesten in te bouwen. Beukenhagen groeien erg snel en kunnen hoog en erg oud worden. Ze hebben wel verzorging nodig. Zo is het belangrijk om je beukenhaag wel regelmatig te snoeien. Dit doe je het beste minimaal 2 keer per jaar, om ervoor te zorgen dat de haag mooi dicht en compact groeit. Gelukkig verdragen beuken de snoei erg goed en hebben ze geen vervelende doornen, waardoor het snoeien ook erg gemakkelijk gaat. Toch zijn er wel wat zaken waar je op moet letten bij het snoeien van beuken. Je leest er hieronder meer over.

Buche schneiden

Beuken snoeien: de beste tijd

Beuken hagen moeten minstens twee keer per jaar gesnoeid worden. Het maakt overigens niet uit of je een beukenhaag (Fagus) of haagbeukhaag (Carpinus) snoeit. De beste tijd om je beukenhaag te snoeien is begin van de lente. Dan zijn de planten nog in winterrust en groeien ze niet. Het beste kies je dan een dag zonder vorst, zonder felle zonneschijn en zonder wind. Deze snoeibeurt kun je gebruiken om de planten flink terug te snoeien, ook bij bijvoorbeeld beschadigingen of wanneer je de haag minder hoog wilt maken. Omdat de nieuwe bladeren nog niet uitgelopen zijn en de plant nog in rust is, kan deze nu veel hebben. Je kunt dus terugsnoeien tot in het oude hout. Let erop dat een flinke terugsnoei tussen maart en oktober niet goed is, omdat de plant hier niet goed tegen kan. Tussen maart en oktober groeit de beuk, en zou een erg rigoureuze snoeibeurt de plant fataal kunnen worden. Bijkomend voordeel is ook dat in deze tijd vogels de beukenhaag gebruiken om hun nest te bouwen en eieren uit te broeden. Deze kan men dan beter niet storen.

Beuken snoeien in juni

In juni, zo rond de langste dag van het jaar, kan de haag nog een keer gesnoeid worden, maar nu wat voorzichtiger en niet tot in het oude hout. Deze snoeibeurt is bedoeld om de verse uitloop af te snoeien voordat deze houtachtig wordt. De snoeibeurt in juni zorgt ervoor dat de haag mooi dicht groeit. Het beste snoeit u de haag in een trapezium vorm, zodat ook de takken aan de onderkant genoeg licht krijgen. Op zonnige plaatsen is een zuiver verticale snoei ook mogelijk. Om ervoor te zorgen dat de haag recht gesnoeid wordt kun je werken met touw, of eventueel referentiepunten in de omgeving kiezen zoals een schutting of huisgevel, die evenwijdig aan de heg staat. Let voor het snoeien op je gereedschap. Een beukenhaag kan zowel elektrisch als handmatig gesnoeid worden. Belangirjk is dat de snoeischaar goed schoon is, zodat er geen ziektes verspreid worden door middel van slecht gereinigde snijvlakken. Ook moet de schaar goed scherp zijn, om de planten netjes en zonder al te veel wonden goed te snoeien. Na het snoeien is het verstandig om de haag wat extra water te geven. Geef ook niet meteen na het snoeien mest. Het beste kun je in juni ’s avonds snoeien, op een windstille en bewolkte dag.

Beuken kopen bij Garmundo

Bij Garmundo kun je verschillende beuken bestellen.