Bodembedekkers

Bodembedekkers

Wanneer je voordelige bodembedekkers wilt planten, zit je met een bodembedekker in een P9 pot goed! Een P9 pot is een pot met een diameter van 9 cm. Met deze kleinere planten kun je veel variatie aanbrengen! 

Lees verder..
per pagina

Bodembedekkers kopen

Wanneer je voordelige bodembedekkers wilt planten, zit je met een bodembedekker in een P9 pot goed! Een P9 pot is een pot met een diameter van 9 cm. Met deze kleinere planten kun je veel variatie aanbrengen! Ook bieden wij XL bodembedekkers aan, die wat robuustere planten bevatten. Met de XL bodembedekkers is minder variatie mogelijk. Een extra voordeel is dat er bij de P9 potjes meer keuze is in de soort bodembedekker dan bij onze plantenmatten.

Bodembedekkers planten

Nadat de bodembedekkers bij u zijn afgeleverd kunnen ze geplant worden. Haal de planten uit de doos of pallet en zet ze alvast op de plek naar waar je ze wilt gaan planten, zonder ze meteen in te graven. Staan alle planten goed? Dan is het tijd om met een schepje aan de slag te gaan! Graaf voor ieder plantje een klein gaatje, net iets groter als het potje.  Haal de plant uit het potje en zet hem in het gat. Hierna het uitgegraven zand weer terugduwen en klaar, op naar de volgende! Op deze manier kun je een grote oppervlakte snel inplanten. Wanneer de grond erg voedselarm of verdicht is (bijvoorbeeld zandgrond of zware klei) is het goed om voor het planten wat plantaarde door de bovenste grondlaag te mengen.

Bodembedekkers verzorgen

Het verzorgen van bodembedekkers is erg eenvoudig. Het eerste half jaar hoef je niets te doen. De planten worden geleverd met genoeg meststoffen om een eerste groei te maken. Na het eerste halfjaar kun je gaan bijmesten, tot maximaal 2 keer per jaar. Heb je erg vruchtbare grond? Dan is bijmesten vaak niet nodig. 

Bodembedekkers voor in de tuin

Bodembedekkers kunnen op veel manieren gebruikt worden: de lage soorten zijn vaak wintergroen en zeer winterhard en groeien op plaatsen waar andere planten het vaak moeilijk hebben, bijvoorbeeld in de schaduw of juist vol in de zon, of op hellingen. Veel bodembedekkers zijn uitstekend geschikt voor aanplant onder bomen of hoge struiken. Het is natuurlijk ook mogelijk om verschillende soorten bodembedekkers te combineren!

De goede bodembedekker kopen

Wie een bodembedekker wil kopen, heeft de keuze uit veel verschillende soorten. Bij iedere soort bodembedekker staat beschreven voor welke omstandigheden deze het beste geschikt is. Bodembedekkers hebben met elkaar gemeen dat het geen moeilijke tuinplanten zijn, maar juist planten die in verschillende omstandigheden gemakkelijk groeien. De meeste bodembedekkers krijgen ook bloemen, zoals de bosaardbei (Waldsteinia) en de maagdenpalm (Vinca).

Bodembedekkers planten

Zowel onze bodembedekker plantenmatten als onze bodembedekkers in P9 pot zijn gemakkelijk te planten. De plantenmatten kan men na enige voorbereiding eenvoudigweg op de goede plaats leggen. De planten in pot moeten stuk voor stuk geplant worden. Voor een direct mooi resultaat bevelen we aan om 12 planten per vierkante meter te planten. Wanneer je wat meer geduld hebt kan ook gewerkt worden met 9 planten per vierkante meter. Het duurt dan ongeveer een half tot één jaar extra voordat de border volgroeid is.

Direct na het planten hoeft er nog niet bemest te worden. De eerste bemesting kan na ongeveer een half of één jaar plaatsvinden. Daarna is één tot tweemaal per jaar bemesten voldoende. Sterke soorten als de struikkamperfoelie (Lonicera) hoeven niet bijgemest te worden, tenzij ze op een zeer arme (zand)grond staan.