Regelmatig snoeien van laurier is belangrijk om de haag gezond, dicht en in vorm te houden. Door te snoeien stimuleer je nieuwe groei en behoud je een verzorgde uitstraling. Daarnaast helpt snoeien om ziektes te voorkomen, zoals schimmelinfecties, waaronder meeldauw. Aantasting door een schimmelziekte kan ontstaan in te dicht begroeide takken waar weinig luchtcirculatie is. Deze blog gaat in op de beste momenten, technieken en tips om je laurierhaag goed te snoeien en sterk te houden.
Wanneer moet je een laurier snoeien?
De laurierhaag kan het beste gesnoeid worden in maart of april, net voordat de takken gaan uitlopen. Hiermee bevorder je de groei en geef je de planten voldoende tijd om te herstellen. Een tweede snoeibeurt van de laurierhaag in augustus of september zorgt voor een verzorgde haag die bestand is tegen onstuimig herfstweer.
Vermijd laurier snoeien in de winter, bij vorst, of tijdens extreme hitte. De plant is dan kwetsbaarder en door te snoeien neemt het risico op schade of groeiproblemen toe. Door op de juiste momenten te snoeien geef je de laurier de verzorging die hij nodig heeft.
Hoe snoei je een laurierhaag?
Een laurierhaag snoei je van boven naar beneden. Snoei de haag taps (de bovenkant van de haag smaller dan de onderkant). Volg de onderstaande 7 stappen om je laurierhaag goed te snoeien.
-
Verwijder dode, zieke en beschadigde takken: dit voorkomt dat ziektes zich verspreiden.
-
Knip de buitenste takken lichtjes bij: Werk aan de buitenkant van de haag om de vorm strak en netjes te houden. Zorg ervoor dat je de natuurlijke groeivorm van de haag volgt.
-
Snoei van boven naar beneden: Werk van boven naar beneden om overzicht te houden en schade aan de onderste takken te voorkomen.
-
Houd de haag taps: Zorg ervoor dat de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant, zodat er voldoende licht bij de onderste takken komt en de haag gelijkmatig groeit.
-
Knip bladeren niet door: Probeer bladeren niet doormidden te knippen, omdat dit bruine randen veroorzaakt.
-
Controleer de hoogte: Snoei de bovenkant van de haag op de gewenste hoogte af, eventueel met een touw als leidraad voor een strakke lijn.
-
Verwijder snoeiafval direct: Ruim afgeknipte takken en bladeren op om te voorkomen dat ze ziektes verspreiden.
Belangrijk is om nooit meer dan een derde van de plant per keer weg te snoeien. Snoei je te veel, dan heeft de plant minder bladeren om energie (fotosynthese) aan te maken voor nieuwe groei en herstel.
Hoe vaak snoei je een laurier?
Een laurier moet twee keer per jaar gesnoeid worden, idealiter in het voorjaar (maart/april) en in de nazomer (augustus/september). Formele hagen die strak gesnoeid worden, moet je minstens drie keer per jaar snoeien om hun nette uiterlijk te behouden. Regelmatig snoeien helpt vooral jonge planten om een dichte en stevige structuur te ontwikkelen.
Welk gereedschap om een laurier te snoeien?
Het gereedschap dat je nodig hebt om een laurier te snoeien bestaat uit een snoeischaar voor kleinere takken, een heggenschaar voor het in model brengen van de haag, en een takkenschaar of snoeizaag voor het verwijderen van dikke takken. Zorg ervoor dat het gereedschap scherp is. Zo blijven de snoeiwonden klein, wat bevorderlijk is voor de gezondheid van de plant.
Maak na gebruik het gereedschap goed schoon, zodat je het weer veilig kunt gebruiken voor een andere snoeiklus. Draag altijd handschoenen tijdens het snoeien om je handen te beschermen tegen scherpe takken, stekelige randen en mogelijke irritatie door het sap van de plant. Draag een veiligheidsbril bij het werken met dikkere takken om je ogen te beschermen tegen rondvliegende stukjes hout.
Wat te doen met het snoeiafval van een laurier?
Het snoeiafval van laurier is niet geschikt voor de composthoop, omdat het giftige stoffen bevat die schadelijk zijn voor de bacteriën en organismen die de compost maken. Verzamel het afval in afgesloten zakken of containers en breng het naar de gemeentelijke milieustraat of het groenafvalpunt voor veilige verwerking. Kleine hoeveelheden kunnen, afhankelijk van de gemeentelijke richtlijnen, in de gft-container worden gedaan. Raadpleeg de afvalwijzer van jouw gemeente voor specifieke instructies.

Snoeien van verschillende lauriersoorten
De ideale tijd voor het snoeien van elke laurier is in maart of april en in augustus of september. Gebruik een snoeischaar voor kleine takken, een takkenschaar voor dikke takken en een heggenschaar voor vormsnoei.
De frequentie hangt af van of het een snelgroeiende laurier is of een laurier met trage groei.
-
Snel groeiende lauriersoorten snoei je minimaal 2 keer per jaar. In het assortiment van Garmundo zijn 6 soorten laurier verkrijgbaar die snel groeien: laurier Rotundifolia (Prunus laurocerasus 'Rotundifolia'), laurier Novita (Prunus laurocerasus 'Novita'), laurier Caucasica (Prunus laurocerasus 'Caucasica'), laurier Genolia (Prunus laurocerasus 'Genolia'), laurier Elly (Prunus laurocerasus 'Elly') en laurier Etna (Prunus laurocerasus 'Etna').
- Trager groeiende lauriers snoei je 1 tot 2 keer per jaar. Bij Garmundo kun je terecht voor 5 soorten die langzamer groeien: Portugese laurier Angustifolia (Prunus lusitanica ‘Angustifolia’), laurier Green Lustre (Prunus laurocerasus 'Green Lustre'), laurier Herbergii (Prunus laurocerasus 'Herbergii'), laurier Otto Luyken (Prunus laurocerasus 'Otto Luyken') en Portugese laurier Tico (Prunus lusitanica 'Tico').
Veelvoorkomende fouten bij het snoeien van laurier
Veelgemaakte fouten bij het laurier snoeien zijn:
-
Te laat snoeien: Hierdoor heeft de plant onvoldoende tijd om te herstellen en gaat hij verzwakt de winter in.
-
Te vroeg snoeien: Voor een bloeiende haag is het zaak te snoeien na de bloei.
-
Te veel snoeien: Dit vertraagt de groei en kan de plant verzwakken.
-
Bot gereedschap gebruiken: Dit veroorzaakt rafelige sneden en beschadigt de takken, wat de gezondheid van de plant kan schaden.
-
Geen vorm aanhouden: Dit leidt tot een ongelijkmatige en slordige haag.
Tip: Houd een snoeischema aan en controleer altijd of het gereedschap scherp genoeg is om schade aan de plant te voorkomen.