Bodembedekker zorgen ervoor dat de grond van je tuin of border helemaal dichtgroeit met mooie bloemen of bijzondere bladeren. Daarnaast helpen bodembedekkers het onkruid tegen te houden, waardoor je minder onderhoud in je tuin of border hebt. Bodembedekkers zijn er in veel verschillende soorten en maten. Hieronder leggen we uit hoe bodembedekkers onkruid tegenhouden en laten we je kennismaken met verschillende soorten.
Zo houden bodembedekkers onkruid tegen
Bodembedekkers zorgen ervoor dat de bodem helemaal bedekt is met planten. Hierdoor kan het zonlicht de bodem niet bereiken waardoor onkruidzaden niet kunnen kiemen. Zodra de grond volledig is begroeid zal onkruid wieden verleden tijd zijn!
Verschillende soorten bodembedekkers
Een ding hebben vrijwel alle bodembedekkers gemeen: ze behouden hun blad in de winter. Zo geniet je het hele jaar door van een groen tapijt in je tuin of border. Welke soorten bodembedekkers zijn er zoal?
-
Polvormend en zodevormend
Zodevormende bodembedekkers hebben een kruipende groeiwijze waarbij de stengels van de plant snel een dicht tapijt vormen. Wanneer deze uitlopers in contact komen met de grond worden er vaak wortels gevormd, waaruit weer nieuwe planten groeien. Voorbeelden van zodevormende bodembedekkers zijn Vinca minor, Pachysandra terminalis en Cotoneaster.
Polvormende bodembedekkers groeien, zoals de naam al aangeeft, als een pol die naarmate de plant ouder wordt steeds groter wordt. Met polvormende bodembedekkers duurt het wat langer voordat de gehele bodem is bedekt, maar het effect kan spectaculair zijn. Voorbeelden van polvormende bodembedekkers zijn siergrassen als Pennisetum, Imperata cylindrica 'Red Baron' en Festuca glauca.
-
Bodembedekkers met bloemen of opvallend blad
Met bloeiende bodembedekkers creëer je in het voorjaar een kleurrijk tapijt in je tuin. Denk aan Vinca minor, met paarse, roze of witte bloemetjes, de geelbloeiende Waldsteinia ternata of de goudkleurige pluimpjes van Pennisetum ‘Little bunny’. Maar minstens zo mooi zijn bodembedekkers met opvallende bladeren. Deze geven het hele jaar door kleur, zoals het bonte blad van Euonymus-soorten, de schitterende bladkleuren van Heuchera of de blauwe kleur van Festuca glauca. Ook deze soorten bloeien, maar worden vooral gekozen vanwege hun mooie blad.
-
Hoge en lage bodembedekkers
Bij bodembedekkers denk je waarschijnlijk gelijk aan laagblijvende planten maar er zijn ook hogere soorten die het prachtig doen als bodembedekker. Zo vormt een grote groep Pennisetum ‘Little bunny’ een schitterend hoogpolig tapijt van zo’n 50 cm. Of wat te denken van een blauwe zee van Festuca glauca?
-
Zon of schaduw, vochtig of droog
Bodembedekkers zijn laagblijvende, wintergroene planten en ieder soort heeft zijn eigen voorkeur voor standplaats en grondsoort. De ene bodembedekker staat het liefst in de zon (Campanula poscharskyana), terwijl de ander beter gedijt in de schaduw (Pachysandra terminalis). Ook de soort grond waar de bodembedekker in groeit verschilt: sommige bodembedekkers houden van droge grond (Euonymus en Hedera), andere vragen juist om een wat vochtiger bodem (Waldsteinia ternata).
Hoog of laag, bloeiend of niet, zon of schaduw: er zijn zoveel verschillende soorten bodembedekkers dat er altijd wel een is die bij jouw tuin of border past!