Ligusterhaag aanplanten: zo lukt het zeker

7 December 2023

Ligusterhaag aanplanten: zo lukt het zeker

De liguster (Ligustrum vulgare of Ligustrum ovalifolium) is een erg populaire struik omdat hij sterk is en zich goed aan veranderende omstandigheden kan aanpassen. Met zijn mooie, groene bladkleur past hij in iedere tuin. Ligusters kunnen zowel voor hoge als lage hagen worden gebruikt. Het is bovendien een makkelijke haagplant om te planten en te onderhouden. Met deze tips gaat het zeker lukken om een mooie ligusterhaag te maken.

Wanneer liguster planten

De beste tijd om een liguster of ligusterhaag te planten is in de herfst, liefst in oktober. In de herfst is de grond nog warm en regent het vaak wat meer, wat goed is voor het wortelen van de planten. Je kunt een ligusterhaag ook eenvoudig in andere seizoenen planten. Planten met blote wortel en met kluit kunnen, afhankelijk van de weersomstandigheden, tussen oktober en april geplant worden. Planten in pot kunnen jaarrond geplant worden. Voor het planten in de herfst en winter geldt wel dat het tijdens en vlak na het planten niet  mag vriezen.

Ligusterhaag planten: kies de juiste plek

Voor een gezonde, goed groeiende ligusterhaag is het kiezen van de juiste plek belangrijk. Ligusters houden van een plek met volle zon of halfschaduw en goed waterdoorlatende, voedzame grond. Als de grond erg compact of nat is kun je een drainagesysteem aanleggen.


Plant op de juiste afstand

De plantafstand hangt af van de grootte van de ligusters die je gaat planten. Meestal wordt uitgegaan van 3 tot 6 planten per strekkende meter: 3 planten in geval van grotere maten en 6 als het kleine plantmaten zijn. Houd hier bij aankoop rekening mee.


Zo plant je een ligusterhaag aan

  • Zet de struiken met kluit of blote wortels eerst in een bak met water, zodat de wortels zich kunnen volzuigen.
  • Om een rechte ligusterhaag aan te planten, kan als hulpmiddel een stuk touw gebruikt worden. Let op de afstand tussen de haag en andere beplanting, gebouwen of erfgrens.
  • Graaf een sleuf die groter is dan de kluit of blote wortels. Vuistregel is 1,5 keer zo breed als de kluit of wortels en 25-40 cm diep
  • Zet de liguster voorzichtig in de geul. Zorg ervoor dat de kluit of wortels een stukje onder de grond staan, maar plant ze zeker niet te diep
  • Vul het gat met tuinaarde, eventueel vermengd met compost
  • Druk de aarde goed aan met de voet
  • Geef de struiken veel water zodat ze vast komen te staan

Geef voldoende water en voeding

Onze laatste tip is om de jonge ligusterhaag veel water en voeding te geven. Geef de planten regelmatig water, vooral in droge periodes. Ook is het verstandig om in het tweede jaar na aanplant organische mest of compost toe te dienen. Dit zorgt ervoor dat de planten snel doorgroeien tot een dichte, gezonde haag.

Met de juiste locatie, plantafstand, aanplant en verzorging in de beginfase zal jouw ligusterhaag snel mooi dichtgroeien tot een prachtige haag. Veel succes met het planten van je ligusterhaag!

Gerelateerde producten

Haagliguster

Haagliguster

Groenblijvende liguster

Groenblijvende liguster

Gewone liguster

Gewone liguster

Laagblijvende liguster

Laagblijvende liguster