Liguster goed aanplanten

30 January 2019

Liguster goed aanplanten

Een liguster inplanten is niet moeilijk. Ligusters zijn erg populair omdat ze robuust zijn en zich goed aan veranderende omstandigheden kunnen aanpassen. Met hun mooie, groene bladeren zien ze er mooi uit in iedere tuin. Ze kunnen voor verschillende soorten hagen met verschillende hoogtes gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan een zichtdichte privacyhaag, maar ook aan een klein haagje in de voortuin. Vogels bouwen graag hun nest in een ligusterhaag. Wanneer je eenmaal besloten hebt om een ligusterhaag aan te schaffen is de rest niet moeilijk. Wel moet je op een paar dingen letten om ervoor te zorgen dat je een mooie, rechte en vooral ook gezonde haag krijgt.

Wanneer liguster planten?

De beste tijd om een liguster of een ligusterhaag aan te planten is in de herfst, liefst in oktober of november. De nieuwe planten hebben veel water nodig na het verplanten. In de herfst hoef je vaak wat minder extra water te geven, omdat het dan vaak regent en wat koeler is. De planten zijn dan in rust, maar kunnen zich na het aanplanten alvast goed aan hun nieuwe plek aanpassen, voordat de warme zomer weer begint. Aanplanten is ook gedurende de winter en de lente tot ca. april nog mogelijk met blote wortel planten en met planten met kluit. Planten in container kunnen ook gedurende de zomer worden aangeplant. Bij vorst kan er nooit geplant worden.

Ligusterhaag aanplanten: Stap voor stap handleiding

  • Maak de struiken goed vochtig. Planten met blote wortels kunnen eerst in een emmer water gezet worden. Planen met kluit en in pot moeten goed vochtig gemaakt worden. Let wel op dat de aarde niet van de wortels af gaat bij kluitplanten. - Markeer de plaats waarop de nieuwe haag moet komen. Om een rechte ligusterhaag aan te planten, kan als hulpmiddel een stuk touw of metselkoord gebruikt worden. Let op de afstand tussen de haag en andere beplanting, gebouwen of de buren.
  • Graaf de plantsleuf of plantgaten in een rechte lijn, naast het aangebrachte touw. De plantgaten moeten ca. 1,5 keer zo breed zijn als de kluit of container. Bij blote wortel planten kun je 1,5 keer de breedte van de wortels aanhouden. De sleuf of gaten moeten, afhankelijk van de maat en het wortelvolume, ongeveer tussen de 25 en 40 cm. diep zijn.
  • Zet de liguster struiken in de grond. De wortels moeten helemaal met aarde overdekt zijn. De juiste inplant diepte zie je aan de stuik: plant de stuik tot aan dezelfde diepte als waar de zandresten op de stam zitten. Stuiken in pot kun je even diep inplanten als het niveau van de aarde in de pot.
  • Stamp de aarde rond de nieuwe haag aan, en geef direct de eerste keer water.

Ligusterhaag omplanten

Je kunt een wat oudere ligusterhaag tot ca. 2 meter hoog ook zelf verplanten. Let er dan bij het uitgraven op dat de wortels niet teveel beschadigd worden. Het plantgat moet minimaal ongeveer de breedte van de wortels zijn. Bij een ligusterhaag van 2 meter hoog is dit minimaal 50 cm. breed. Overigens zijn kleinere planten gemakkelijker te verplanten en groeien deze ook makkelijker weer aan. Na het verplanten kun je de planten het beste met ca. 1/3 inkorten, om ervoor te zorgen dat de planten gestimuleerd worden om weer opnieuw uit te lopen. Na het planten moeten de verplante planten uiteraard voldoende water krijgen. De beste planttijd is hetzelfde als bij nieuwe planten, vers van de kwekerij.

Gerelateerde producten

Groenblijvende liguster

Groenblijvende liguster

Haagliguster

Haagliguster

Bonte haagliguster

Bonte haagliguster

Laagblijvende liguster

Laagblijvende liguster