Hedera, beter bekend als klimop, is een populaire en veelzijdige plant vanwege zijn groenblijvende bladeren en snelle groei. Toch kan het soms voorkomen dat de klimop in je tuin niet lijkt te groeien zoals je had gehoopt. Er bestaan verschillende redenen waarom hedera niet groeit zoals verwacht. Maar geen zorgen, we helpen je met het vinden van de oorzaken en we reiken je de oplossingen aan.
De goede standplaats
Als klimop in de (diepe) schaduw staat of te weinig licht krijgt, kan dit de groei belemmeren. Zorg er bij het kiezen van een standplaats voor dat de planten voldoende licht krijgen, bij voorkeur zo’n vier tot zes uur per dag.
Te veel water
Te veel water kan de groei van klimop tegengaan. Zorg ervoor dat de grond waar de klimop in groeit goed waterdoorlatend is. Wat hiermee bedoeld wordt is dat het (regen)water makkelijk naar dieper gelegen grondlagen kan weglopen. De planten houden namelijk echt niet van natte voeten. Geef alleen het eerste jaar na aanplant extra water tijdens droge periodes, daarna kunnen de wortels zelf op zoek naar water. Als je ze water blijft geven wortelen de planten oppervlakkiger, wat ze gevoeliger maakt voor lange periodes van droogte.
Te weinig voeding of juist te veel
Hedera gedijt het beste in vruchtbare grond. Deze grond bevat belangrijke voedingsstoffen, zodat de planten gezond blijven en goed groeien. Denk aan koolstof, zuurstof, stikstof en waterstof. Deze stoffen zitten in onder andere in verteerde plantresten, zoals bladeren. Veen- en kleigrond zijn voorbeelden van voedselrijke gronden. Als de grond weinig voedingsstoffen bevat, kan dit de groei van klimop vertragen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zandgrond. Door 1 of 2 keer per jaar organische mest aan de grond toe te voegen verbeter je de groeiomstandigheden. Maar kijk uit met overbemesting; te veel mest kan de planten beschadigen, waardoor ze stoppen met groeien. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Ziektes en plagen
Plagen zoals spintmijten, bladluis of schimmel kunnen de gezondheid van klimop aantasten, waardoor de groei stopt. Het is dus zaak om tijdig in te grijpen als je ziet dat de plant is aangetast. Als het om een kleine hoeveelheid bladeren gaat is het vaak al voldoende om die weg te knippen en af te voeren. Maak na afloop altijd de snoeischaar schoon. Bij ongedierte kun je het beste gebruik maken van gespecialiseerde bestrijdingsmiddelen waarvan er verschillende op de markt zijn.
Geduld!
Onthoud dat net geplante klimop soms een beetje tijd nodig heeft voordat hij echt begint te groeien. Wees in het begin dus geduldig en je zult zien dat als de klimop is ‘gesetteld’ hij jou versteld zal doen staan van zijn groeikracht!
Er kunnen meerdere redenen zijn waarom klimop niet groeit zoals je had gehoopt. Door aandacht te besteden aan zaken als licht, water, bodem en plagen kun je de groei van klimop verbeteren. Je zult worden beloond met weelderige, groene klimop in je tuin.