Onkruid in je tuin kan een grote ergernis zijn. Gelukkig zijn er bodembedekkers! Dit zijn planten die zich verspreiden en een dichte mat vormen, waardoor onkruid minder kans krijgt om te groeien. Bodembedekkers onderdrukken niet alleen het onkruid maar zijn vaak ook een mooie toevoeging aan je tuin. We geven je onze top 5 van bodembedekkers die effectief zijn tegen onkruid.
Beste bodembedekkers tegen onkruid: onze top 5
Er zijn verschillende soorten bodembedekkers, zodat er voor iedere tuin wel een geschikte bodembedekker is te vinden die onkruid effectief kan onderdrukken. Belangrijk is dat de planten hun blad behouden in de winter, zodat de bodem ook in die periode bedekt blijft en onkruid zich niet kan ontwikkelen. Daarnaast zijn de beste bodembedekkers sterk en gemakkelijk in onderhoud. Onze top 5:
-
Kleine maagdenpalm (Vinca minor)
Klein maagdenpalm is een oersterke, groenblijvende bodembedekker die in het voorjaar rijkelijk bloeit met violetkleurige bloemen. Deze kleuren mooi bij het glanzende donkergroene blad. De plant staat het liefst in de (half)schaduw en wordt maximaal 20 cm hoog.
-
Goudaardbei (Waldsteinia ternata)
Met zijn vrolijke gele bloemen fleurt de goudaardbei in het voorjaar je tuin op. Hoewel familie van de aardbei, komen er aan deze krachtige bodembedekker geen vruchtjes. De goudaardbei heeft frisgroen blad dat ook in de winter aan de plant blijft. De plant wordt maximaal 15 cm hoog en kan zowel in de zon, halfschaduw als schaduw.
-
Lampenpoetsersgras (Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’)
Aangeplant in grotere groepen bedekken de pollen van dit laagblijvende siergras effectief de bodem, zodat onkruid geen kans krijgt. De bloemaren van lampenpoetsersgras verkleuren in de winter geleidelijk van lichtbruin naar zilverwit. ‘Little Bunny’ wordt maximaal 50 cm hoog en staat graag in de zon of halfschaduw.
-
Schaduwkruid (Pachysandra terminalis)
Deze wintergroene bodembedekker vormt een dicht tapijt van glanzende groene bladeren en verdraagt goed schaduwrijke omstandigheden. Vroeg in het voorjaar verschijnen kleine witte bloemetjes. Schaduwkruid bereikt een maximale hoogte van 25 cm.
-
Dwergmispel (Cotoneaster dammeri)
De dwergmispel is een zeer winterhard en wintergroen heestertje dat heel goed gebruikt kan worden als bodembedekker. De struik wordt niet veel hoger dan 25 cm groeit het liefst in de volle zon of halfschaduw. In mei bloeit de dwergmispel met witte bloemetjes die gevolgd worden door rode besjes. Deze blijven tot in de late herfst aan het struikje zitten.
Kortom, er zijn uiteenlopende soorten bodembedekkers die kunnen helpen bij het onderdrukken van onkruid. Er is altijd wel een bodembedekker die past bij jouw tuin. En kun je genieten van een prachtige en onderhoudsarme tuin zonder onkruid.