Een laurierhaag is een echte eyecatcher in de tuin. De laurier, met de Latijnse naam Prunus, groeit snel, is wintergroen en niet veeleisend. Omdat deze struik snel dichtgroeit worden laurierhagen vaak aangeplant als (erf)afscheiding. Wat moet je doen als de laurierhaag in je tuin te breed is geworden: hoe versmal je een laurierhaag nu precies? Met deze drie tips breng je een te brede laurierhaag terug naar de gewenste maat.
Laurierhaag versmallen: regelmatig snoeien
De belangrijkste tip voor een smalle laurierhaag is: regelmatig snoeien! Als je een laurierhaag regelmatig snoeit, zal hij niet te breed worden. Doe dit twee keer per jaar, liefst in het voorjaar (maart-april) en najaar (september-oktober). Verwijder circa een derde van de nieuwe scheuten en gebruik hiervoor een snoei- of heggenschaar.
De laurierhaag mooi recht knippen
Als je de laurierhaag gaat versmallen, is het wel zo mooi om hem recht en op één lijn te knippen. Gebruik hiervoor een touw met twee (bamboe)stokken. Zet de stokken aan weerszijden van de haag in de grond en span de lijn ertussen. Als je de haag terug knipt tot deze lijn krijg je een mooi strak resultaat.
De haag fors terugsnoeien
Als de haag echt veel te breed is geworden, is een forse snoeibeurt de enige optie. Snoei de haag terug tot de gewenste breedte met een snoeizaagje (de takken zullen te dik zijn voor een snoeischaar). Na deze ingreep zal de haag hierdoor tijdelijk kaal lijken, maar wees gerust: laurier is een krachtige groeier, dus je hebt zo weer nieuw blad.
Een te brede laurierhaag kun je makkelijk versmallen met een flinke snoeibeurt. In de kortste keren zal er weer nieuw blad verschijnen, waardoor de haag snel weer is dichtgegroeid.