Wanneer je buxus ineens kaal of geel wordt weet je het eigenlijk al: de planten zijn ziek. Mensen vertellen je dat de planten slachtoffer geworden zijn van de buxusziekte, maar wat is dat eigenlijk? En wat kun je eraan doen?
Buxusschimmel of buxusrups?
De term ‘buxusziekte’ wordt eigenlijk gebruikt voor 2 ziektes die buxus kunnen treffen: De buxusschimmel en de buxusrups. Om goed te bepalen wat u aan de ziekte kunt doen is het belangrijk om eerst goed te kijken naar de buxus planten, om te bepalen welke ziekte in jouw buxus zit. Bij de buxusschimmel is te herkennen aan lichte kringetjes op het blad of blad dat langzaam bruin wordt en dan verbleekt. Bij de buxusrups is herkenning erg gemakkelijk: de rupsen eten alle bladeren van de takken af totdat de plant geen blad meer heeft. Ook verschijnt er een witte waas over de takken die wel wat op spinrag lijkt. Wanneer je weet waardoor je haag is aangetast kun je beginnen met de bestrijding. De manier van bestrijden verschilt bij de buxusschimmel en de buxusrups. Hieronder geven we voor beide ziektes tips ter bestrijding.
Bestrijding buxusschimmel
Bij het bestrijden van de buxusschimmel is het erg belangrijk om bij de eerste tekenen van de ziekte te beginnen met bestrijding, omdat de schimmel zich razendsnel uitbreidt naar andere planten. Wanneer de schimmel niet goed bestreden wordt kunnen alle planten na 6 weken weer aangetast zijn. De verspreiding van de buxusschimmel kan gebeuren door opspattend regenwater of wind, maar ook door uw kleding of een vervuilde snoeischaar. Zorg dus dat uw kleding en snoeischaar goed gewassen zijn bij het snoeien van buxus. Zit er onverhoopt toch schimmel in uw buxus? Dan zitten de schimmelsporen niet alleen op de buxus, maar ook op andere planten en in de grond. Bestrijding is dan alleen mogelijk met fungiciden. Voor een goed resultaat dient u in de warme maanden iedere maand de planten te behandelen. Om sporen weinig kans te geven is het ook goed wanneer je ervoor zorgt dat de grond niet te vochtig wordt. Let dus op met het geven van teveel water in droge tijden.
Bestrijding buxusrups
Voor bestrijding van de buxusrups is het belangrijk om de planten te controleren en (preventief) te bespuiten. Dit moet minstens 3 keer per jaar gebeuren in de maanden april/mei, juli/augustus en september/oktober. Bespuiten doe je met Pyrethrum spray of Luxan Pyrethrumspray en Spruzit vloeibaar. Aangezien de buxusrups wordt aangetrokken door kunstlicht, is het verstandig zo min mogelijk (tuin)verlichting aan te doen in de buurt van uw buxus planten om zodoende de rupsen niet aan te trekken. Let erop dat je zoveel mogelijk rupsen doodt bij de bestrijding, aangezien rupsen die overleven volgend jaar opnieuw voor schade aan uw buxus planten kunnen zorgen.
Alternatief voor buxus planten
Heb je geen trek in het bestrijden van de buxus ziekte door te spuiten of doe je dit liever niet voor het behoud van een gezond natuurlijk evenwicht in de tuin? Overweeg dan eens om je buxushaag te vervangen door andere planten. We bieden een aantal goede buxusalternatieven aan, waaronder Japanse hulst, Taxus, Chinese kamperfoelie en Japanse kardinaalsmuts. In de praktijk blijkt het vervangen van de buxus haag voor een andere soort wintergroene haag vaak de beste oplossing, omdat de verschillende soorten buxus ziekte vaak preventief bestreden moeten worden en er dan nog geen garantie is dat de buxussen zonder schade overleven.