Beukenhaag verplanten? Zo doe je dat

3 May 2023

Beukenhaag verplanten? Zo doe je dat

Beukenhagen zijn populaire en mooie haagplanten. Ze zijn gemakkelijk te verzorgen, winterhard en zeer stijlvol. Heb jij een beukenhaag in je tuin, maar staat deze niet meer op de juiste plek? Dan kun je overwegen deze te verplanten. Plan deze klus zorgvuldig, zo voorkom je schade aan de wortels. Met onze tips zal het je zeker lukken de beukenhaag met succes te verplanten.

Beukenhaag verplanten: de beste tijd

De beste tijd om een beukenhaag te verplanten is tussen eind oktober en eind maart. De planten zijn dan in rust en  hebben minder water nodig. Na het verplanten  kunnen ze hun energie gebruiken voor het aanmaken van nieuwe wortels op de nieuwe standplaats. Top tip: verplant de beukenhaag in oktober of november. De grond is dan nog warm, wat het aanslaan van de wortels bevordert. Bovendien is de haag dan al wat gewend aan zijn nieuwe standplaats, als de winterperiode aanbreekt. Verplant de beukenhaag niet tijdens een vorstperiode.

We raden je af om een oude beukenhaag te verplanten. Deze zal een verhuizing waarschijnlijk niet overleven vanwege zijn complexe wortelstelsel.

Kies de juiste locatie

Let er bij het verplanten op dat je de beukenhaag een goede nieuwe standplaats geeft. Omdat beuken inheemse planten zijn, hebben ze geen probleem met ons klimaat. Het is wel belangrijk dat de grond niet te nat of lemig is. In dat geval kun je een drainagesysteem aanleggen. Beuken groeien het beste in de halfschaduw. Volle zon wordt ook goed verdragen. In de schaduw groeit de beuk wat minder vol en langzamer.

Zo verpant je een beukenhaag

De beste snoeivorm voor een beukenhaag is conisch. Om deze vorm te krijgen snoei je de haag onderaan wat minder ver terug dan bovenaan. Op deze manier krijgen ook de takken aan de onderkant genoeg licht. Op een zonnige standplaats wordt een zuiver rechte groeivorm ook prima verdragen.

  • Graaf op de nieuwe locatie een geul die dieper en breder is dan de wortels. Vuistregel is 1,5 tot 2 keer zo breed
  • Graaf op de oude locatie de planten voorzichtig uit. Probeer hierbij de wortels zo min mogelijk te beschadigen. Hoe minder je de wortels beschadigt, hoe groter de kans van slagen is. Verplant als het mogelijk is meerdere planten tegelijk. Zo kunnen de wortels met elkaar verweven blijven. Laat ook zoveel mogelijk van de grond aan de wortels zitten. Deze grond bevat de schimmels die de beukenhaag nodig heeft om goed te groeien. Bescherm de wortels van de beukenhaag tijdens het verplaatsen met een doek, zodat ze zo min mogelijk uitdrogen of beschadigd raken.
  • Zet de planten in de geul. Zorg ervoor dat de wortels net onder de grond staan en laat ze weer met elkaar verweven
  • Geef de wortels flink water voor dat je de geul weer dichtgooit
  • Vul het gat met aarde, eventueel vermengd met compost (geen mest!)
  • Druk de aarde goed aan met de voet

Geef voldoende water en voeding

Onze laatste tip is om na het verplanten de beukenhaag voldoende water te geven. Het is aan te raden om in het jaar na het verplanten organische mest of compost toe te dienen. Dit zorgt ervoor dat de planten op hun nieuwe plek snel doorgroeien tot een dichte, gezonde haag.

Met onze tips gaat het je zeker lukken om met succes je beukenhaag te verplanten!

Gerelateerde producten

Groene beukenhaag

Groene beukenhaag

Rode beuk

Rode beuk